Gorąca czekolada na jesienne wieczory
Kiedy dni stają się coraz krótsze a pogoda zaczyna się ochładzać, nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącej czekolady, która zapewni Ci ciepło. Niezależnie od tego, czy lubisz swoją gorącą czekoladę z mlekiem, śmietanką, czy nawet piwem weź kubek i przygotuj się na trochę informacji o historii czekolady na gorąco.
Kto wynalazł czekoladę?
Czekolada jest wytwarzana z owoców drzew kakaowych, które występują w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce nazywane są strąkami, a każdy strąk zawiera około 40 ziaren kakaowca.
Nie jest jasne, kiedy dokładnie pojawiło się kakao ani kto je wymyślił. Na terenie Meksyku znaleziono starożytne garnki i naczynia Olmeków z około 1500 roku p.n.e., które były odkryte ze śladami teobrominy, związku pobudzającego znajdującego się w czekoladzie.
Uważa się, że Olmekowie używali kakao jako ceremonialnego napoju. Ponieważ jednak nie mieli pisanej historii, opinie różnią się, czy używali ziaren kakaowca w swoich miksturach, czy tylko miąższu strąków kakaowca.
Z ziaren do proszku
Kiedy czekolada po raz pierwszy pojawiła się na scenie w Europie, była luksusem, z którego mogli korzystać tylko bogaci arystokraci. Jednak w 1828 r. holenderski chemik Coenraad van Houten odkrył sposób na traktowanie ziaren kakaowca solami alkalicznymi w celu uzyskania sproszkowanej czekolady, którą łatwiej było mieszać z wodą. Proces ten stał się znany jako „przetwarzanie holenderskie”, a produkowana czekolada nazywana była proszkiem kakaowym lub „holenderskim kakao”.
Kiedy w XVIII wieku czekolada trafiła do Londynu, czekoladowe domy (podobne do dzisiejszych kawiarni) stały się popularne i bardzo modne, mimo że czekolada była bardzo droga. Pod koniec XVIII wieku prezes Royal College of Physicians, Hans Sloane, przywiózł z Jamajki przepis na mieszanie czekolady z mlekiem, co jego zdaniem uczyniło napój smaczniejszym.
Gorąca czekolada dzisiaj
Do XIX wieku gorąca czekolada była stosowana również w leczeniu chorób żołądka i wątroby. Dziś jednak tę ciepłą miksturę traktujemy po prostu jako napój do popijania i delektowania się. Inne kraje mają swoje wersje – gęstą hiszpańską czekoladę a la taza, korzenną czekoladę para mesa z Ameryki Łacińskiej i włoską cioccolata calda, która jest bardzo gęsta.
Gorąca czekolada stała się tak popularna w Stanach Zjednoczonych i potem na całym globie, że jest dostępna w automatach do kawy. Proszek jest sprzedawany w opakowaniach i kanistrach, a kawiarnie często mają w swoich menu bogate, nieco gęstsze odmiany.
Potencjalne korzyści zdrowotne czekolady
W przypadku czekolady jeden fakt jest oczywisty: im czystsza i ciemniejsza czekolada, tym większe korzyści zdrowotne. Surowa czekolada lub minimalnie przetworzona ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao jest zdrowsza niż mleczna i biała czekolada.
Wykazano, że czekolada, ma wiele korzyści dla zdrowia. Korzyści te wynikają z faktu, że czekolada zawiera szereg składników odżywczych i związków, które są dobre dla organizmu. Na przykład, czekolada wspomaga funkcjonowanie mózgu dzięki obecności związków takich jak kofeina i flawonoidy. Czekolada zmniejsza również ryzyko chorób serca poprzez pomoc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Ponadto czekolada pomaga w ćwiczeniach poprzez zwiększenie uwalniania tlenku azotu w organizmie. Związek ten pomaga poprawić przepływ krwi i uczynić ćwiczenia bardziej efektywnymi. Wreszcie, czekolada zawiera przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. W rezultacie ciemna czekolada może być pożywnym i pysznym sposobem na poprawę zdrowia.