Dodaj swoim potrawom niezapomnianego smaku z przyprawami Vitline!

Dodaj swoim potrawom niezapomnianego smaku z przyprawami Vitline!

Przyprawy mogą zupełnie zmienić aromat potraw i nadają im charakteru. Jednocześnie, wiele z nich stanowi również naturalne remedia, pomagające w walce z różnymi dolegliwościami. Jeśli zainwestujesz w dobrej jakości ekologiczne zdrowe przyprawy, możesz liczyć na pełny potencjał dobroczynnych właściwości przypraw. Które z nich warto uwzględnić w swojej diecie i dlaczego?
Większość potraw nie smakowałoby równie dobrze bez przypraw. Oczywiście, w niektórych przypadkach wystarczy sól oraz odrobina oliwy czy cytryny, by wydobyć wspaniały naturalny aromat składników. Wyobraź sobie jednak curry, shakshukę czy polski bigos bez przypraw — to przepis na kulinarną katastrofę! Cały swój aromat potrawy te zawdzięczają przecież właśnie nim.
Wiele przypraw ma prozdrowotny potencjał. Które z nich mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie? Oto kilka pomysłów na zdrowe przyprawy wraz z ciekawymi patentami na ich wykorzystanie w daniach!

Cynamon — na infekcje bakteryjne i grzybicze

Są kompozycje, które aż proszą się o cynamon. Trudno wyobrazić sobie bez niego choćby szarlotkę czy inne produkty na bazie jabłek. Cynamon wspaniale smakuje również w różnych wypiekach, w tym zwłaszcza słynnych cinammon rolls. Ale ta pochodząca z Dalekiego Wschodu przyprawa równie wspaniale smakuje w kompozycjach „na słono”. Trudno wyobrazić sobie bez niego mocno korzenne, indyjskie curry. Warto również dodać jego odrobinę do sosu pomidorowego, aby podkręcić smak — to stary włoski sposób!
Cynamon wykazuje działanie antyoksydacyjne i rozgrzewające, a także antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Kurkuma — na trawienie i odporność

Ta przyprawa to prawdziwe złoto — nie tylko ze względu na kolor! Ma intensywną żółtą barwę i wystarczy zaledwie jej szczypta, by nadać potrawie smakowity kolor. Warto na przykład wykorzystać ją w curry, zupach krem czy risotto. Jej aromat jest dosyć delikatny — przywodzi na myśl łagodniejszy imbir. W małych ilościach jest niemal niewyczuwalna.
Kurkuma to prawdziwe remedium na różne dolegliwości. Wspiera odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jednocześnie pobudza produkcję żółci, dzięki czemu wspiera trawienie. Nie bez znaczenia jest również jej działanie rozkurczające, pomocne przy różnych dolegliwościach bólowych.

Imbir — na rozgrzanie i przeziębienie

Jeśli uwielbiasz jedzenie, które rozgrzewa, pamiętaj, by dodać jego szczyptę! Imbir jest potrawą o dość wyrazistym smaku. Świetnie komponuje się z warzywami o delikatnym smaku, jak na przykład dynia. Stanowi integralny składnik korzennych wypieków, a także różnego rodzaju curry, od indyjskiego po tajskie. Nie może zabraknąć go również w daniach chińskich czy japońskich, w których często wykorzystuje się go również w formie marynowanej.
Dobroczynne działanie imbiru przebija inne przyprawy! Podobnie jak kurkuma, imbir również wspiera odporność organizmu. Jednocześnie działa rozgrzewająco i pomaga zwalczać stany zapalne, przez co poleca się go przy przeziębieniach. Imbir pozytywnie wpływa także na układ pokarmowy. Wspomaga procesy trawienia i pomaga uporać się z zaparciami.
Przyprawy mogą być źródłem wspaniałego smaku, ale również korzyści zdrowotnych! Wszystkie wymienione wyżej najzdrowsze przyprawy znajdziesz w ofercie Vitline — marki oferującej ekologiczne produkty w atrakcyjnych cenach.

Barbara

Powiązane wpisy

Ekologiczne produkty dla dzieci: zdrowe żywienie od najmłodszych lat

Ekologiczne produkty dla dzieci: zdrowe żywienie od najmłodszych lat

Poradnik zakupowy: Wybór idealnej zastawy stołowej

Poradnik zakupowy: Wybór idealnej zastawy stołowej

Sztuka nakrywania stołu: Porady dla mistrzów etykiety

Sztuka nakrywania stołu: Porady dla mistrzów etykiety

Przetwory z ogórków

Przetwory z ogórków