Sezonowe inspiracje kulinarne – idealne dania na zimową porę

Sezonowe inspiracje kulinarne – idealne dania na zimową porę

Zima to pora roku, która w wielu osobach budzi sprzeczne uczucia. Z jednej strony kojarzy się z wyjazdami na narty, Świętami i rodzinną atmosferą. Z drugiej natomiast, wymaga od nas szczelnego, ciepłego ubioru, a mniejsza ilość światła słonecznego potrafi dać nam się we znaki. Jakie dania sprawdzą się zimą, by zarówno jej zwolennicy, jak i przeciwnicy, odeszli od stołu z uśmiechem na ustach?

Zimowe zupy w tysiącu odsłon

Różnego typu zupy nie od dzisiaj uchodzą za klasyczne zimowe potrawy. Przyjemność, jaka płynie z rozchodzącego się po domu aromatu wspaniałej, warzywnej zupy, z pewnością wywoła w mieszkańcach skojarzenia z ciepłem i bezpieczeństwem.

Mogą to być zarówno nieśmiertelne kompozycje kuchni polskiej, jak pomidorowa czy barszcz czerwony, jak i sycące inspiracje z całego świata – minestrone, meksykańska zupa z kukurydzy czy krem z groszku. Zimowe zupy rozgrzeją nas i dodadzą sił, dzięki którym wiosna wyda się bliższa, a przepis na każdą z nich z łatwością znajdziemy w Sieci.

Zapiekanki makaronowe i warzywne

Codzienne przemęczenie w połączeniu z coraz krótszymi dniami sprawia niekiedy, iż zimą rezygnujemy z przygotowania pełnowartościowych dań, zamiast tego sięgając po fast foody. Zupełnie niepotrzebnie! By stworzyć zapiekankę marzeń, wystarczy jedynie garść pokrojonych warzyw, makaron lub kasza.

Do tego oczywiście gęsty sos, który połączy te składniki w jedno. Wiele zapiekanek może z powodzeniem spełniać funkcję zdrowszej wersji fast foodów. Lasagne ze szpinakiem, grecka zapiekanka z bakłażanami i pomidorami czy mac’n’cheese? Z pewnością każda będzie pyszna!

Rozgrzewające potrawy kuchni orientalnej

W chłodniejsze dni powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Na szczęście przyjmowanie leków to nie jedyny sposób na jej wzmocnienie – dobre jedzenie może być tu naszym najlepszym sojusznikiem! Zima to doskonały czas, by spróbować swoich sił w wyzwaniu, jakie stanowią kulinarne inspiracje rodem z kuchni Indii, Chin czy Korei.

Przyprawy takie, jak anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki czy pieprz wzmocnią nasze organizmy, a niezwykła kompozycja, jaką stworzą, przyniesie kubkom smakowym moc doznań. Swoją przygodę z zimową kuchnią orientalną warto zacząć od dhalu, kurczaka tikka masala, pierożków momo lub warzywnej pakory.

Barbara

Powiązane wpisy

Ekologiczne produkty dla dzieci: zdrowe żywienie od najmłodszych lat

Ekologiczne produkty dla dzieci: zdrowe żywienie od najmłodszych lat

Poradnik zakupowy: Wybór idealnej zastawy stołowej

Poradnik zakupowy: Wybór idealnej zastawy stołowej

Sztuka nakrywania stołu: Porady dla mistrzów etykiety

Sztuka nakrywania stołu: Porady dla mistrzów etykiety

Przetwory z ogórków

Przetwory z ogórków